Ortodonti Diş Tedavisi (Tel Tedavisi)
Ortodonti halk arasında bilinen ismiyle tel tedavisi, diş ve diş etrafındaki dokulardan kaynaklanan düzensizliklerin tedavisini içeren diş hekimliğinin bölümüdür. Aynı zamanda ağız çevresi, diş ve diş etrafındaki dokuların anormalliklerinin tespiti için de ortodonti bölümü tercih edilir. Bursa diş teli tedavisi (ortodonti) ile diş ve çeneler dışarıdan güzel görünüme kavuşturularak üç boyutlu gözükmesi tedavi süreçlerinin sonucunu oluşturmaktadır. Günümüzde iş görüşmeleri olsun, arkadaş ilişkileri olsun kendimizi en iyi şekilde ifade etmenin yolu sağlıklı ve iyi görünümlü dişlerden geçmektedir. Özgüveni yüksek ve kaliteli bir yaşam imkânı için ortodonti tel tedavisi sizler için mutlak çözüm olacaktır.
Ortodonti Diş Tedavisi Nasıl Yapılır, Süreç Acılı Geçer Mi?
Ortodonti tedavisine başlanmadan önce mutlaka kişiye özel olarak planlanma yapılmalıdır. Ağız yapısı, bozukluk derecesi ve diş sağlığı durumu herkeste aynı olmadığından dolayı kişiye özel tespit ve plan en önemli kısımdır. Tedavi planlaması yapılırken dişlerin mevcut sağlık durumu önemli olduğundan dolayı bu aşamada dolgu, implant veya diş çekimi uygulanabilmektedir. Tüm bu durumlara uzman diş hekimi tarafından yapılan incelemeler sonucunda karar verilmektedir.
Tespit ve tedavi başlangıç aşamalarından sonra hastanın ağız yapısına en uygun braket seçimi yapılır. Zaman alan tedavi yöntemi olan ortodonti için en fazla fayda sağlayan tel ve apareyler seçilmektedir. Seçimden sonra dişlere tel takmadan önce yapılması gereken diğer en önemli işlem ise temizlik ve eğer varsa eski dolguların yenilenmesidir. Dişler temizlenip dolgular yenilendikten sonra diş teli takmak için bir engel kalmamaktadır.
Uygulama aşamasında hastanın dudaklarının kenarlarına ekartör takılır ve ağız genişliği tedavi uygulamak için hazır hale getirilir. Hastanın tercih ettiği veya diş hekiminin önerdiği tedavi yöntemi ile uygulamaya başlanılır. Geleneksel uygulama yönteminde işleme braketler dişlerin üzerine özel yapıştırıcı eşliğinde yapıştırılır. Yine özel ışın sayesinde sertliğe kavuşturulan braketler temizlenir ve içlerinden “ark teli” olarak adlandırılan teller geçirilir. Ortodonti bir çene için 1 saatlik tedavi sonrası başlar ve 8-30 ay içerisinde tamamlanır. Bu süre diş hekimi ile doktor arasında uyuma bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bursa en iyi ortodonti için Özel Dent On6 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile iletişime geçerek süreçleri uzman ekibimize danışabilirsiniz.
Diş Teli Tedavisi Kaç Yaş Aralığı İçin Uygundur?
En çok merak edilen konuların arasında diş teli tedavisi yani ortodonti kaç yaş aralığında yapılması gerektiği bulunuyor. Ağız, diş ve çene yapısı küçük yaşlardan bozulmaya başlayabiliyor. Dolayısıyla bu konuda Uluslararası Ortodonti Birliği bir ortak açıklamada bulunmuştur. 7 yaş veya 7 yaşını geçmiş çocukların mutlaka ortodontik muayenesinde bulunmalarını öneriyor. Bunun sebebi ise hem mevcut bozukluklar hem de önceden tespit edilebilecek gelişim sorunları ile daha basit tedaviler uygulanabilecek olunmasıdır. Erken belirlenen problemler yer tutucu ve benzeri girişimler ile önleyici sonuçlar alınabilir.
Ancak erken yaşta olan teşhislerde tedaviler genellikle hemen başlamaz. Teşhisten sonra uygun tedavi yaş aralığı 10-12’dir. Yaş aralığı kişinin ağız yapısına göre değişiklik gösterebilir. Tedavi her ne kadar 7 yaşında yapılamıyor olsa da erken teşhisin ve ağız yapısının izlenmesi 10 yaşında başlanabilecek tedavi için çok önemlidir.
Diş Teli Tedavisi Ücretleri Ne Kadar?
Bursa diş teli fiyatları için sabit bir ücret bulunmamaktadır. Daha önce belirttiğimiz üzere ortodonti tedavisi kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Kimi dişler çok sağlıklı olup temizlemeden başka bir işlem yapılmazken kimi dişler için dolgu, implant veya kanal tedavisi gerekebiliyor. Bu yüzden muayene olarak net fiyatlar hakkında bilgisi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Özel Dent On6 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile iletişime geçerek ön bilgilendirme talep edebilirsiniz.
Diş Teli Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüm işlemleriniz bittikten sonra belirttiğimiz üzere 8-30 ay arasında bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu süre zarfı boyunca diş telinin takımının yapılması ve kullanımına özen gösterilmesi gerekilmektedir. Bunun için öncelikle diş fırçanız sert veya orta ise en yumuşağı ile değiştirmeli ve yavaşça dişlerinizi fırçalamalısınız. Braketlerin arasını temizlemek için ise arayüz fırçalarına ihtiyaç duymaktasınız. Arayüz fırçası kullanamayanlar diş ipiyle de braket aralarını temizleyebilir ve diş telinin bakımlarını günlük olarak yapabilirler.