Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, enfekte olan veya çürümüş dişlerin onarımı için diş hekimleri tarafından kullanılan bir tedavi yöntemidir. Dişin siniri çıkarılıp içerisi temizlendikten sonra açılan boşluk doldurularak uygulanan tedavi sayesinde kaybolmak üzere olan dişler kurtarılabilmektedir. Bu yüzden sürekli ağrıyan ancak ihtimal edilen dişler geç olmadan tedavi edilmelidir. Erken teşhislerde kanal tedavisi ile diş kurtarılıp tekrardan eski sağlığına kavuşturulabilir. Kanal tedavisi öncesinde diş hekiminin gerekli gördüğü durumlarda röntgen çekilerek dolgu veya kanal tedavisinden hangisinin uygulanacağına karar verilebilir. Bu yazımızda sizler için kanal tedavisi hakkında detaylı bilgiler veriyor olacağız.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi süresi kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Bu durum kişinin kök sayısı ve kök kanalındaki enfeksiyon gibi durumlara bağlıdır. Genel olarak ortalama bir kanal tedavisi süresi 30 ila 90 dakika sürebilmektedir. Vakaya göre diş hekimi kökü temizledikten sonra içerisine ilaç koyarak 1 hafta gibi bir süre ile iyileşme için bekleyebilir. Bu süre zarfında diş geçici olarak kapatılır. İlaç tedavisi bittikten sonra kişi tekrar 2. Seansa gelerek diş normal bir şekilde kapatılır. Bu yüzden işlem 2 seansa uzayabileceği gibi tek seansta da sonlanabilir. Bursa Yıldırım özel diş hastanesi kapsamında Özel Dent On6 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz ile görüşerek süreçler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi için öncelikle hastanın kök kanallarını görebilmek ve enfeksiyonlu olup olmadığını anlamak için röntgen çekilir. Enfeksiyon görüldüğü takdirde hastanın dişinin etrafına lokal anestezi uygulanır. Eğer dişteki sinirler ölüyse lokal anesteziye gerek kalmaz ancak çoğu diş hekimi yine de anestezi uygulama taraftarıdır ve bu durum hastayı da güvende hissettirir. Anestezinin ardından diş hekimi kök kanalı için bir erişim deliği açar. Delik içinden çürümüş sinir dokusu ve diğer zararlı bakteriler temizlenir. Dişin iç kısmı tamamen temizlendikten sonra kapatma işlemine geçilir. Bahsettiğimiz üzere eğer diş hekimi ilaç kullanımını uygun görürse delikten ilaç yerleştirilir ve geçici kapama işlemi uygulanır. Yaklaşık 1 hafta sonra ilaç tedavisinin ardından kalıcı kapatma işlemi 2. seansta uygulanmaktadır.
Kanal Tedavisinden Sonra Ağrı Olur Mu?
Kanal tedavisi, dolguya göre her ne kadar daha detaylı bir işlem olarak gözükse de ağrısı dolgu işlemi ile eş değerdir. Bu yüzden normal dolgu yaptırdığınızda duyduğunuz ağrılara eşit derece ağrılar duyabilirsiniz ancak bu kesinlikle şiddetli bir ağrı değildir. Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra birkaç gün boyunca dokunun hassasiyeti kaynaklı ağrılar yaşayabilirsiniz. Bu durumda reçetesiz satılan ve tanındık olan ağrı kesicileri kullanarak ağrınızı hafifletebilirsiniz.
Kanal Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Kanal tedavisi sonrasında yavaş süreçte iyileşen dişlerin bakımını mutlaka yapmak gerekmektedir. Kanal tedavisi tamamen bitmeden kesinlikle sert ve kabuklu yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra günlük olarak dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Kanal tedavisi olan bölgede hafif ve dairesel hareketler yaparak günde 2 kere dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Tedavi bitince diş hekiminizin önerdiği süre boyunca şekerli ve yapışkan gıdalardan uzak durmanız gerekiyor. Son olarak hekim tarafından önerilen ilaçları ve varsa spreyleri düzenli olarak kullanmalı ve ağrılar kesilmiyorsa hekiminize tekrardan danışmalısınız.
Kanal Tedavisi Önlenebilir Mi?
Günlük ağız bakımı yapıldığında ve düzenli olarak diş hekimine muayeneye gidildiğinde kanal tedavisi aşamasına gelmeden dişlerin sağlıklı kalması mümkündür. Ağız hijyenine dikkat edenler, günde en az iki defa dişini fırçalayanlar, diş ipi ve gargara kullanımına özen gösteren kişilerin kanal tedavisi gibi süreçlere ihtiyacı olmamaktadır.