İmplant Diş Tedavisi
İmplant diş tedavisi, günümüzün gelişmiş teknolojisinin bizlere sunduğu avantajllar ile ortaya çıkmış bir tedavi çeşididir. Ağız yapımız kaynaklı veya bakımsız olan ağız nedeniyle birçoğumuz dişlerimizi kaybedebiliyoruz. Dolayısıyla eksik dişlerimiz dışarıdan estetik durmayan bir görünüme bürünmemize yol açıyor. Eksik diş yerini doldurmak isteyenler ise implant tedavisi yöntemini tercih ederek kendilerine kalıcı bir estetik görünüm kazandırabiliyorlar. Sizler için modern tıbbın sağladığı imkanlar ile ortaya çıkan implant tedavisi konusunu detaylı bir şekilde yazıya döktük. İmplant tedavisi yaptırmak isteyen, niyetlenen ve araştırma yapan herkesin detaylı bilgi sahibi olabileceği yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
İmplant Diş Tedavisi Kaç Yaş İçin Uygundur?
İmplant tedavisi için bireylerin mutlaka çene ve yüz gelişimini tamamen tamamlamış olması gerekmektedir. Bu yüzden implant tedavisi 18 yaş ve üzeri kişilere uygulanabilmektedir. İmplant tedavisinden önce yapılan muayene ile kişinin tedaviye uygun olup olmadığı anlaşılabilmektedir. 18 yaşında olup yüz veya ağız gelişimi devam edenler için maalesef tedaviye başlanamamaktadır. Tedaviye uygun olunup olunmadığı ise çeneden çekilen röntgenler ile tespit edilir.
İmplant Diş Tedavisine Engel Hastalık Var Mı?
Eğer eksik olan dişinizin yerini implant ile doldurmak istiyorsanız ve mevcutta devam eden bir hastalığınız varsa mutlaka önlemlerini almalısınız. Şeker hastalığı olan kişiler için hastalığın düzenli bir şekilde devam etmesi gerekmektedir. Şeker seviyesi dengesiz olan kişiler maalesef implant tedavisi için uygun değildir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar ise mutlaka ilaçları bırakarak tedaviye başlamalıdır. Son olarak kemik erimesine sahip olanların tedavilerini uygun bir şekilde tamamlayarak implant tedavisine başlamaları önerilmektedir. Bursa Yıldırım özel diş hastanesi ile muayene olarak ve mevcut hastalıklarınızı ileterek kendinize özel durumlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
İmplant Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedaviye başlamadan önce hasta detaylı bir muayeneden geçer. Bu muayenede röntgen çekimi yapılarak mevcut hastalıklar değerlendirilir. Tedavinin uygun görülmesi durumunda mevcut diş ölçüleri alınır. Ardından hastaya lokal anestezi uygulanarak implant tedavisine başlanır. Tedavi aşamasında iki farklı seçenek bulunur ve hastanın durumuna göre uygulanır. Birinci seçenek implant yerleşimi yapıldıktan sonra alan geçici başlık ile kapatılır. İkinci seçenek ise implant üzerine diş eti konur ve iyileşme sürecine başlanılır. Alt çene 3 ay gibi bir sürede iyileşirken üst çenenin iyileşmesi 6 ay gibi bir zaman sürebilmektedir. Diş hekiminin uygun gördüğü zamanlarda ise dental implantın üzerine direkt olarak yeni diş takılabilir. Süreçler diş hekimine göre ve hasta durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
İmplant tedavisi, implant yapılacak sayıya göre değişmektedir. 1 adet implant yapımı 10 ila 30 dakika arası sürmektedir. Ardından implant iyileşme sürecine bırakılır. İyileşme süreci 3 ay gibi bir zaman diliminde gerçekleşir. Ardından protez uygulama aşamasına geçilir ve süreç yaklaşık olarak 4-6 ay gibi bir zamanda tamamlanır.
İmplant Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat olduktan sonra nadir de olsa tedavi bölgesinde kan görülebilmektedir. Yara bölgesi iyileşene kadar tükürmeyin ve ağzınızı çalkalamayın. Tedavi akşamında dişleri fırçalamayın veya gargara maddelerini kullanmayın. İçerisindeki alkoller tedavi sürecine zarar vermektedir. İlk 1 günden sonra ağzınızda kan görülürse diş hekiminize danışarak kanı durdurmak için öneriler alabilir veya önceden bilgilendirme talep edebilirsiniz.
Diş hekimleri genelde operasyondan 36 saat sonra iki haftalık bir süre zarfında günde iki kez olacak şekilde ağız gargara suyuyla gargara yapılmasını önermektedir. Ağzınızda 1 dakika boyunca yapacağınız gargarayı tükürüp 30 dakika boyunca bir şey tüketmeyerek implant sonrası bakımınıza bu şekilde devam edebilirsiniz. İmplant sonrası dikkat edilmesi gerekenleri diş hekiminiz sizlere detaylı ve eksiksiz bir şekilde anlatacağından dolayı dikkatli bir şekilde dinleyerek implant sürecini sancısız atlatabilirsiniz.
İmplant Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
İmplant diş tedavisi uygulanan hastaların mutlaka diş hekimi tarafından tavsiye edilen beslenme düzenine dikkat etmesi gerekmektedir. İmplant tedavisi sona erdiğinde birkaç ay boyunca kesinlikle aşırı sıcak veya soğuk içecek/yiyecekler tüketilmemelidir. Diş hekiminizin de detaylı bir şekilde aktaracağı üzere implant kaynama sürecindeyken beslenmeye dikkat edilmezse sorunlar yaşanabilmektedir. Genel olarak yumuşak gıdalar ve bolca C vitamini alabileceğiniz sebze/meyveler tüketmelisiniz.
İmplant uygulandıktan ilk 24 saat sonra kesinlikle alkol veya sigara kullanılmaması gerekmektedir. Tedavi uygulanan alan tamamen iyileşene kadar sigara içmeniz oldukça zararlıdır. Bursa Yıldırım implant diş fiyatları için polikliniğimiz ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.