Diş Protezleri
Diş protezleri, eğer dişlerinizin yapısı bozulursa veya dişleriniz eksilirse bu kötü durumları düzeltmek adına kullanılan yapay dişlerdir. Diş protezleri çürümekte olan dişleri koruduğu gibi aynı zamanda estetik bir görünüme de sahip olmanızı sağlamaktadır. Tüm bu avantajlarının yanında ağız fonksiyonlarını eksiksiz ve ağrısız bir şekilde yerine getirilmesi diş protezleri ile mümkündür. Sonuç olarak diş protezleri çiğneme fonksiyonlarını kaybedenler için ve estetik görünüm elde etmek isteyenler için en uygun tedavi yöntemlerinden birisidir. Diş protezleri kendi içerisinde birkaç farklı bölüme ayrılmaktadır. İhtiyaca göre veya hastanın isteğine göre uygun olduğu takdirde farklı tipte diş protezleri tedavi esnasında kullanılabilmektedir.
Diş Protez Türleri
Diş üzerinde çeşitli sebeplerden dolayı kırılma, çürüme gibi durumlar yaşandığında ve dolgu ile tedavi edilemediğinde diş protezleri uygun tedavi yöntemi olarak ön plana çıkıyor. Diş protezi tedavisi için Bursanın en iyi hekim seçenekleri göz önüne alındığında birçok uzman kişi bu yönde hizmet vermektedir. Diş protez tedavisinde genel olarak iki farklı tür bulunur. Bu türler sabit ve hareketli diş protezleridir. Sabit diş protezleri adından da anlaşılacağı üzere uygulandıktan sonra kişinin kendi hamleleriyle çıkaramayacağı bir yapıdadır. Eğer kişinin kayıp diş sayısı az ise kendi dişlerinden protez üretilir. Farklı maddeler kullanılarak üretilen diş protezlerinin hazırlanma süresi ise yaklaşık olarak 10 günü bulabilmektedir. Bu süre zarfı boyunca hastalar 4 ila 5 seans boyunca diş hekimine kontrol ve işlemler için tekrar tekrar gitmelidir. Hastalar sabit diş protezinde zirkonyum restorasyon veya laminate restorasyon seçeneklerinden tercihte bulunabilir.
Bir diğer en yaygın kullanılan diş protezi türü ise hareketli diş protezidir. Eğer sabit protezlerin yeterli desteği sağlamadığı görülürse hareketli diş protezleri tercih edilmektedir. Hareketli diş protezi de kendi içerisinde Total Protez, Pasiyel Protez, İmmediat Protez ve İmplant Üstü Protez olmak üzere dörde ayrılır. Kişinin ağzında hiç protez bulunmuyorsa total protez uygulanır. Doğal dişlerin bir kısmı olmadığı zaman ise pasiyel protez uygulanır ve bu protezler hasta tarafından takılıp çıkarılabilir. İmmediat protezler geçici olarak tanımlanır. İyileşme gerçekleşene kadar estetik görünümü yakalamak için kullanılırlar. İyileşme tamamlandığında ise kalıcı protez dişler ile değiştirilirler. İmplant üstü protezlerde diş kaybı olduğunda çene kemiğine titanyum alaşımından oluşan vida türünde metal yerleştirilerek uygulanır.
Diş Protezleri Fiyatları Ne Kadar?
Estetik görünüm veya çiğneme fonksiyonlarının geri kazanılmasında önem arz eden diş protezlerinin fiyatları yapısına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bilgilerini verdiğimiz protez türlerinin ve işlemlerinin farklı fiyatlandırması bulunmaktadır. Ayrıca tedavi esnasında hastanın tercih edebileceği ek seçenekler de fiyata etki etmektedir. Dolayısıyla diş protezleri fiyatları için alabileceğiniz en doğru fiyat bilgisi muayeneden geçerek olacaktır. Muayene esnasında diş hekimi tarafından uygulanması gereken tedavi yöntemi ve kullanılacak protez türleri belirlenir. Kişinin onayı ve talepleri alındıktan sonra da ortaya çıkabilecek ücret hastaya aktarılmaktadır.
Diş Protezleri Nasıl Temizlenir?
Diş protezleri, uygulandıktan sonra temizliği yapılması gereken yapılardır. Eğer protezlerinizin bakımını düzenli ve aksatmadan doğru bir şekilde yaparsanız uzun ömürlü diş protezine sahip olursunuz. Temizliği yapılmayan zamanlarda fazla bakteri oluşumu, kötü ağız kokusu meydana gelebileceği gibi estetik yapıda da bozulmalar olabilir. Bunun önüne geçmek için sabit diş protezlerinde açılı diş fırçaları kullanılmalı ve detaylı olarak fırçalanmalıdır. Hareketli diş protezleri için ise gece yatarken üzeri kapalı bir bardağa veya kaba su koyarak içinde bekletilmeli. Ek olarak özel diş protezi temizleme ürünleri satın alınarak bakımların yapılması mümkündür.