Diş Dolgusu
Diş dolgusu günümüzde oldukça bilinen ve çoğu kişinin yaptırdığı bir tedavi yöntemi olarak ön plana çıkmaktadır. Diş dolgusu, dişinde çürük olan kişilerde çürüğün yayılmasını önlemek amacıyla yapılır. Aynı zamanda çeşitli sebeplerden dolayı dişinde kırılmalar, eksilmeler olduysa yine diş dolgusu tedavi yöntemi ile bu durum düzeltilebilmektedir. Diş çürükleri dışarıdan bakıldığında estetik olmayan bir karanlık görüntü ile gülüşümüze gölge düşürebilir. Kırılmış dişler de aynı şekilde özgüveninizi düşürerek mutlu anlarınızı gölgeleyerek rahat gülmenize engel olabilir. Bu yazımızda sizler için diş dolgusunun detaylarından bahsedeceğiz.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Diş dolgusu lokal anestezi uygulanarak yapılan bir işlemdir. Lokal anestezi uygulandıktan sonra eğer diş üzerinde çürük varsa güzel bir şekilde temizleme işlemi uygulanır. Diş dolgusu eski dolgunun düşmesi veya hava alması sebebiyle de yapılabilir. Eski dolgu yerinden iyice temizlenir ve diş dokusu yeni dolgu için uygun hale getirilir. Bu esnada veya daha öncesinde diş hekiminiz size diş dolgusunun malzemesini seçtirir. Diş dolgu malzemelerinin çeşitli fiyat ve kalite seçenekleri bulunmaktadır. Dişin törpülenen ve eksik alanı için kalıp alınır. Hastanın seçtiği dolgu malzemesi ile dolgu hazırlanır ve dolguya hazır olan alana uygulanır. En son aşama olarak estetik görünüm kazandırılarak dolguda hastayı rahatsız eden bir durum varsa düzeltme uygulanır.
Diş Dolgusu İşlemi Ne Kadar Sürer?
Dişe yapılan dolgu işlemi kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bu süre dişin dolgu yapılacak boyutuna, dolgu yapılacak diş sayısına göre farklılık gösterir. Eğer dolgu yapılacak alan küçükse 20 dakika gibi kısa bir süre içerisinde işlem sonlanır. Ortalama bir diş dolgusunun süresi ise 30 dakika kadardır. Bu süre 1 diş için geçerlidir.
Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?
Diş dolgusu farklı malzemelerden farklı fiyatlar ile karşımıza çıkabilmektedir. Altın dolgular özel sipariş ile yapılır ve ömrü çok uzundur. Bakımlar doğru yapıldığı takdirde 20 yıla kadar kullanım olabilmektedir. Amalgam yani gümüş dolgular ise aşınmaya dirençli malzemelerdir. Altın dolguya göre daha uygun fiyatlıdır.
Kompozit reçine malzemesi 3 ila 10 yıl arasında ağız bakımına bağlı olarak değişen bir kullanım ömrüne sahiptir. Diş rengi ile aynı renkte olmasından dolayı ön dişlerde sıklıkla tercih edilir. Porselen dolgular ise kalite ve fiyat olarak altın dolgulara yakındır. Eğer dişin büyük bölümüne dolgu yapılacaksa porselen malzeme tercih edilebilir. Bursa diş özel diş hastanesi dolgu fiyatları için polikliniğimizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Dolgu Yapılırken Acı Hissedilir Mi?
Dolgu yapılırken dişin etrafına lokal anestezi uygulandığından dolayı hastalar hiçbir şekilde acı hissetmemektedirler. Genel olarak diş dolgusu işlemi de kısa sürdüğünden dolayı hastalar acısız bir şekilde ortalama 30 dakika içerisinde tedavilerini alabilirler.
Tedavi sonrasında sert kabuklu yiyecekler, aşırı sıcak/soğuk içecekler tüketilmemesine özen gösterilmelidir.