Cocuklarda Dis Agrisi Nasil Gecer

Çocuklarda Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocuklarda karşılaşılan diş ağrıları, hem ebeveynleri hem de çocukları zor bir duruma sokar. Çocukların diş sağlığı konusu, yetişkinlerin diş sağlığından ayrı düşünülemez. Çünkü süt dişlerinde de sinirler bulunur ve diş çürüklüğü durumunda ağrı oluştura bilirler. 

Çocuklar ve Diş Ağrıları: Nedenleri ve Çözüm Yolları

Bizler de bu yazımızda, çocuklarda diş ağrısının oluşabileceği durumları ve bunlara ne gibi çözümler getirebileceğimizi sizlerle paylaşacağız.

Toplumumuzda, süt dişlerinin yerini daimi dişlerin alacağı düşüncesi hakim olabilir ve bu nedenle süt dişlerindeki problemler zaman zaman ihmal edilir. Ancak, süt dişlerindeki sorunlar çocuklarda huzursuzluğa, ateş yükselmesine ve hatta kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla, bu konu hafife alınmamalı ve diş sağlığına gereken önem gösterilmelidir.

Çocuklarda Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?


Çocuklardaki diş ağrısı bir takım faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Bunlardan ilk olarak, süt dişinin altından kalıcı dişin gelmesi ve bu durumun çocuğun dişinde sallanma ve ağrı oluşturması; ikinci olarak, derinlemesine meydana gelen çürükler; ve son olarak da travmaya bağlı olarak dişlerin kırılması ve hareketlenmesi söz konusudur.

Ağrının ortaya çıktığı durumlarda, çocuğun beslenme düzeni bozulur, dikkati dağılabilir ve huzursuz olabilir. Eğer tedavi edilmezse, çürükler ilerleyerek diş kökünde apse oluşumuna neden olabilecektir. Abselerin oluşması halinde, çocuğun yüzünde şişme ve morarma hatta ateş yükselmesi gibi sorunlar meydana gelebilir.

Özellikle belirtmekte fayda var ki, süt dişlerinin alttan gelecek olan kalıcı dişler için rehber görevi bulunmaktadır. Dolayısıyla, kalıcı dişin kökünün yeterince oluşmadığı durumda, süt dişinin erken dönemde çekilmesi yerine, bir yer tutucuyla korunması gereklidir.

Diş Ağrısı Durumunda Ne Yapmalıyız?

Diş ağrısıyla karşılaşıldığında uygulanması gereken acil durum çözümlerinden biri, ağrının olduğu bölgeye 5 dakika arayla buz uygulamaktır. Ayrıca, ağrılı dişin bulunduğu bölgeyi fırçalayarak rahatlatmaya çalışabiliriz. Ağrı bu yöntemlerle azalmıyorsa, ağrı kesici vererek çocuğun diş hekimine gidene kadar ağrısını hafifletmeye çalışabiliriz.

Bahsettiğimiz durumlar dışında, kırık bir diş parçası ya da dişin tamamının fırlaması durumunda, dişi süt içerisinde saklamak çok önemlidir. Çünkü süt, dişi korumak için en iyi çözümdür. Bu şekilde saklanan diş ile bir an önce diş hekimine gidilmeli ve tedavi sürecine başlanmalıdır.

Çocuklarda Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocukların diş bakımında dikkat etmemiz gereken bir diğer husus, diş bakımına ne zaman başlanması gerektiğidir. Birçok aile, tüm dişlerin çıkmasını bekleyerek sonra fırçalamaya başlamakta, ancak araştırmalar, dişler çıkmadan önce ağızda bakteri kolonileşmesi olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, ilk diş çıktığında ağız fırçalanmaya başlanmalıdır.

Özel DENT ON6 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin Farkı
Özel DENT ON6 Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri’nde, çocuklarda diş ağrısı ve bu ağrıların nasıl geçirileceği konusu, hekimlerimiz tarafından detaylarıyla birlikte ailelere anlatılır. Çocuk hastalarımızla gösterdiğimiz ilgi, korkularını aşmalarını sağlayacak şekilde sıcaklıkla ve duygusal travma oluşturmayacak bir şekilde yapılmaktadır.
Sonuç olarak, çocukların diş ağrıları konusu, öncelikli olarak ailelerin ve diş sağlığı profesyonellerinin gösterdiği ilgi ve titizlikle çözümlenebilir.

“Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması ve reklam yapması yerine geçmez”