20’lik Diş Çekimi
20’lik diş çekimi, bir yetişkinde en son çıkan dişin yamuk ve çürümeye elverişli bir yapıda olması sebebiyle yapılan işleme verilen isimdir. 20’lik dişler ağız içerisinde 4 adet olacak şekilde bulunurlar. İki adet alt çenenin sağ sol kısmında, iki adet ise üst çenenin sağ ve sol kısmında bulunurlar. Yirmilik dişler çiğneme dişlerine yardımcı olacak konumda çıkarlar. Ancak belirttiğimiz üzere çürümeye yatkın oldukları için ve yamuk çıktığında çok ağrı yaptığından dolayı dişin çektirilmesi diş hekimleri tarafından önerilmektedir.
20’lik Dişler Ne Zaman Çıkar?
20’lik dişler isimlendirilmesinden dolayı çıkma yaşı olarak yanlış anlaşılabilmektedirler. İsmi her ne kadar 20’lik olsa da bu dişlerin 17 ila 25 yaş aralığında çıktığı görülmektedir. Bu yaş aralığına rağmen henüz 20’lik dişlerinizi göremiyorsanız, 20’lik dişinizin çıkmadığını düşünmemelisiniz. 20’lik dişler gömülü olarak da çıkabilir ve ağız kısmında görünür olmaz. Eğer diş gömülü olur ve ağrı yapmaz ise kişiler 20’lik dişinin çıkmadığının yanılgısına düşebilirler. Bursa Yıldırım diş doktoru ile Özel Dent On6 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde muayene olarak 20’lik dişin gömülü olup olmadığını anlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda işinde uzman ekibimiz ile 20’lik diş çekimi tedavisine başvurabilirsiniz.
20’lik diş çıkarken birkaç belirli göstermektedir. Bu belirtiler diş etinde hassasiyet, baş ağrısı, ağızda kötü koku, çene ve kulakta oluşan ağrılar olabilmektedir. Ek olarak diş ve diş etlerinde ağrılar, lenf bezlerinde oluşan şişlikler, çiğnerken ağrı hissetme gibi durumlar da 20’lik dişin çıktığına işaret etmektedir.
20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
20’lik diş çekimi işlemine başlamadan önce kişiye röntgen çekilerek dişin hangi açıda olduğu saptanır. 20’lik dişin çekilmesinin önemli olduğu gibi hangi açıdan çekileceği de önemlidir. Doğru açıdan çekilmeyen 20’lik diş problem çıkarabilmektedir. Röntgen ile çekiş açısı belirlendikten sonra hastaya lokal anestezi uygulanır. 20’lik dişler genelde tek parça halinde çıkarılamamaktadır. Dolayısıyla diş birkaç parçaya bölünerek parça şeklinde çıkarılır.
Diğer bir yöntem ise diş etine açılacak bir kesi ile rahat bir şekilde çekim sağlanmasıdır. Diş çekilip ilgili alan iyice temizlendikten sonra eğer kesik açıldıysa dikiş atılarak kapatma işlemi sağlanır. Bursa yıldırım özel diş hekimi kapsamında özel polikliniğimizde sizlere kusursuz hizmet sunmaktayız ve sancısız bir çekim süreci yaşatmaktayız.
20’lik Diş Çekimi Esnasında Acı Hissedilir Mi?
Diş çekimi yapılırken lokal anestezi uygulanacağı için herhangi bir acı duyulması mümkün değildir. Diş çekimi her ne kadar gözü korkutuyor olsa da tıbbın gelişmesinden dolayı artık acılı süreçler geride kalmıştır. Lokal anestezi işlem sırası boyunca etkisini koruyacaktır ve hiçbir acı duyulmayacaktır.
Dişi Çektirdikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş çekimi gerçekleştikten 2 saat içerisinde hastanın bir şey yiyip içmemesi gerekmektedir. Diş çekimini takip eden 24 saat içerisinde ise sigara ve alkol kullanımı kesinlikle olmamalıdır. Ayrıca diş çekiminden sonra diş hekiminizin önerdiği şekilde ısırmanız gereken tamponu ağzınızdan çıkarmamalısınız. Bu tampon kanamayı durdurmak için verilmektedir.